• Fitness Als Medicijn schenkt 10 stapbanden aan SGI Lennik

  In het Sint-Godelieve-Instituut kan er voortaan les gevolgd én gegeven worden op een stapband. De directie hoopt zo op beter prestaties van leerkrachten en leerlingen. Fitnesszaak Fit Nation stapt mee in het verhaal en schenkt tien gratis stapbanden.

  Vlaamse scholen proberen hun leerlingen al langer meer aan het bewegen te krijgen. En met reden: één kind op vijf kampt met overgewicht en pubers zitten tot negen uur per dag stil. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) startte daarom vorig jaar een actieplan op om een ‘beweegcultuur’ in de scholen te introduceren. Geen leeg voorstel voor het Sint-Godelieve-Instituut, waar men een samenwerking aanging met de Lennikse fitnesszaak Fit Nation. Lees verder

 • Praatcafé Expert Centrum Zottegem 14/12/2017

  Op 14/12/2017 organiseerde de Kliniek voor Obesitas en Metabole Chirurgie een praatcafé in het thema: “Een nieuw leven na obesitaschirurgie met focus op bewegen en voeding“.

  Een 50tal patiënten nam deel aan dit gebeuren.

  De sprekers hadden het er onder andere over:

  • Mevr.Anne Bosman diëtiste en voedingsconsulente : ” Volop genieten na een maagverkleining”
  • De heer Yves Devos auteur van de boeken “ Fitness als Medicijn” : “ Het belang van functionele bewegingstherapie na een vermageringsingreep”

   

  In het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem waar men al meer dan 70 bariatrische patiënten gevolgd heeft, werkt men op deze verschillende domeinen :

  Voedingsbegeleiding door een voedingsdeskundige aangepast aan de ingreep of eetstoornis, met inbegrip van controle op vitamines, mineralen en eiwitten om mogelijke tekorten teniet te doen. Door de opname van extra eiwitten en vitaminen zullen de spieren blijvend gevoed worden. En zal men dus minder vetvrije massa (=spieren) verliezen. De voedingsdeskundige maakt hierbij gebruik van een online platform en een mobiele applicatie. Via dit platform houdt men zijn/haar voeding en fysieke activiteit bij. En kan men op elk moment zijn/haar voortgang bekijken en evalueren. De bluetooth Neo Health Onyx-weegschaal helpt om de lichaamssamenstelling op afstand te monitoren, met de optie om gewicht, lichaamsvet, lichaamsvocht, spiermassa, BMI, BMR, botmassa en visceraal vet te meten. De beweegmeter, die de functies van een gewone stappenteller combineert met een online registratie via computer en/of mobiele app, kan helpen om visueel de vooruitgang van gezondheidsdoelen bij te houden. Via een interne Facebook kunnen de deelnemers informatieve berichten krijgen en ook vragen stellen.

  Bewegingsbegeleiding door gekwalificeerde kinesitherapeuten die door Medische Fitness – “Fitness als medicijn” en bewegingscoaching de spieren gaan belasten om spierverlies en een verlaging van het metabolisme tegen te gaan. Meer bewegen werkt beter dan om het even welke pil en heeft een positieve invloed op de gezondheid, de conditie, de vermoeidheidsgraad en het energiepeil. Bovendien zorgt meer bewegen voor een afname van het “buikvet“ en een toename van de stofwisseling. Hoe werkt het praktisch : Tijdens de eerste sessie zal men starten met een intakegesprek om naar de doelstellingen te peilen. En zal men de persoonlijke beginsituatie evalueren. Met deze informatie gaat onze Kinesitherapeut/Medische Fitnesscoach, samen met de patiënt, een planning opstellen voor 9 of 18 begeleide bewegingssessies. Idealiter komt men 2-3 maal per week gedurende 60 minuten bewegen. Alle bewegingssessies worden opgebouwd met de specifieke belastbaarheid van elke klant in gedachten. Tijdens de laatste sessie vindt er een eindgesprek en een laatste evaluatie plaats. Hierbij wordt op zoek gegaan naar een passende bewegingsactiviteit om blijvend op een gezonde manier aan voldoende lichaamsbeweging te doen.

  De behandelingen; zowel de Medische Fitness als de voedingsbegeleiding komen in aanmerking voor tussenkomst van het ziekenfonds.

   

 • Bewegen om te genezen – PlusMagazine

  Voor elk gezondheidsprobleem bestaan er activiteiten die de symptomen verlichten, de conditie bijspijkeren en het moreel opkrikken.
  Weeral een mooi artikel in PlusMagazine over het belang van beweging bij chronische aandoeningen. Fitness Als Medicijn is echt “hot topic”!

  Klik hier om het hele artikel te lezen!

 • Na de voedingsdriehoek is er nu ook de bewegingsdriehoek: lang stilzitten = oranje zone

  Het Vlaams Instituut van Gezond Leven heeft nu ook een focus op bewegen gelegd, dit is nu net waar wij al meerdere jaren de focus leggen.
  We vinden hun nieuwe richtlijn dus een prachtig initiatief!

   

  Blijf nooit te lang stilzitten, of het nu op het werk is of thuis in je vrije tijd. Probeer elk halfuur even recht te staan en te stappen, bijvoorbeeld om een drankje te gaan halen of voor een andere bewegingstussendoortje, als je maar beweegt en een aantal stappen zet. Dat is het advies van het Vlaams Instituut van Gezond Leven, dat vandaag naast de voedingsdriehoek ook een bewegingsdriehoek voorstelde.

  Het Instituut heeft naast de gezondheidsdriehoek voor het eerst een aparte bewegingsdriehoek voorgesteld, en voor het eerst wordt zogenoemd sedentair gedrag, of lang stilzitten, meegenomen als volwaardig gezondheidsthema. “Een hele stap vooruit”, noemt bewegingswetenschapper Benedicte Deforche beide nieuwe elementen.

  Ook al beweeg je veel, het is even belangrijk dat je niet te veel stilzit, ook niet aan één stuk, luidt het advies. Sedentair gedrag is daarom oranje gekleurd in de nieuwe driehoek. Dat betekent dat we niet te lang vastgekluisterd mogen blijven zitten aan ons bureau op het werk, maar er is ook een heel concreet advies voor kinderen. Zo kijken peuters vanaf 2 jaar best slechts 1 uur per dag naar tv of naar de tablet. Voor 6- tot 17-jarigen is dat maximaal 2 uur per dag dag in de vrije tijd.

  Omdat bewegen gezond is, krijgt het een groene kleur. Onderaan rechts staat het licht intensief bewegen. Zit je doorgaans relatief lang aan je bureau op het werk, dan zit je eigenlijk in een oranje zone, want het advies is om elke 30 minuten te bewegen.

  Het grootste deel van je dag beweeg je immers best “licht intensief”, bijvoorbeeld door zitten regelmatig af te wisselen met stappen op het werk, of de trap te nemen in plaats van de lift.

  Lees het volledige artikel hier.

 • Fitness als geneesmiddel tegen ziekte? – Body Life 2 (2017)

  Ook in Nederland is men volop bezig rond ‘Fitness Als Medicijn’.
  Hugo Braam van Virtuagym (onze partner) legt het uit in het Body LIFE magazine.

 • Krachttraining is hot (en dat is helemaal terecht)

  Lees het artikel hier.

  Of download het het.

 • Ik zie je wel zitten – Ziekenfonds Partena

   

   

   

   

  Schitterende campagne “Ik zie je wel zitten” van ziekenfonds Partena!

  De Fitness Als Medicijn-slogan “Onvoldoende bewegen is even slecht voor je gezondheid als het roken van een pakje sigaretten per dag” krijgt steeds meer en meer bijval.

   

  We brengen gemiddeld 8 uur per dag zittend door: meer dan goed is voor ons lichaam en onze gezondheid. Ziekenfonds Partena lanceert daarom deze campagne om ons bewust te maken van ons zitgedrag. Enkele kleine ingrepen maken op het vlak van beweging immers al een groot verschil.

  Lees het volledige artikel via deze link.

  Surf naar de website door hier te klikken.

 • 4de terugkomdag Bariatrische heelkunde – AZDelta

  Op de 4de terugkomdag voor Bariatrische heelkunde van het AZDelta in Roeselare waren ongeveer 120 patiënten aanwezig.

  Men sprak er over ervaringen uit het verleden en gaf er tips voor de toekomst.

  Op de agenda stonden:

  • Het risico op vitaminetekort en de nood aan follow-up
  • XL-Fit na maagverkleining door Yves Devos
  • dumping na gastric bypass – een probleem?
  • Aandachtspunten bij voeding na een bariatrische ingreep
  • Stijladvies door Dress4Succes

  Yves Devos stelde er zijn nieuwe boek voor en sprak over het belang van voldoende lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid maar vooral bij de behandeling van overgewicht of obesitas.

  Hij had het ondermeer over het beweegmodel en onze praktische tools; het Neo Health One beweegbandje en de Neo Health Onyx weegschaal. Deze kunnen specifiek patiënten met overgewicht, obesitas of na bariatrische chirurgie helpen om hun gewicht te stabiliseren op lange termijn. Het is namelijk bewezen dat bij het dragen van een beweegmeter, enkel door bewustwording van het eigen gedrag alleen, mensen 27 % actiever worden!

 • Opening Expertcentrum Zottegem!

  UNIEK/PRIMEUR in België!

  Het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem
  Yves Devos, auteur van het boek “Fitness Als Medicijn” en zijn team kinesitherapeuten leggen al hun kennis en enthousiasme in de weegschaal om de aan ‘obesitas’ lijdende patiënten te helpen afvallen en zich goed te voelen. Yves kan steunen op meer dan 30 jaar ervaring als Medische FitnessCoach® en als coach in het programma “Afvallen en Opstaan” van Eyeworks, uitgezonden op VTM en Vitaya, waarbij zes morbide obesitas-patiënten (BMI boven de 40) meer dan een jaar werden gevolgd tijdens hun strijd tegen de kilo’s.

  Medisch overgewicht gaat gepaard met een grotere ziektekans en een verhoogde kans op vroegtijdig sterven. Personen met zwaarlijvigheid leven gemiddeld vijf tot zes jaar minder lang dan mensen met een normaal gewicht.

  Lees verder

 • Artikel over Expertcentrum Zottegem verschenen in de Beiaard

  Sinds enkele weken hebben we in Zottegem het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas geopend.

  Dit is het eerste centrum in België waar men specifieke bewegingsbegeleiding geeft, onder toezicht van een opgeleide kinesitherapeut, voor mensen die een vermageringsingreep hebben ondergaan.

  Bedankt aan de Beiaard om een artikel over ons centrum te publiceren. Lees verder