Skip to main content

Yves Devos op tv-programma “Koppen”: 80+ in de fitness

By 21 mei 2013oktober 11th, 2018Nieuws

Op donderdag 2 mei 2013 was fitnessspecialist Yves Devos te zien in ‘Koppen’.
Het bekende tv-programma op ‘één’ maakte een reportage over senioren van 80+ in de fitness. Als senior je spieren trainen is essentieel wil je nog zelfstandig leven op je 80ste!

“Sinds ik met pensioen ben, nu zeventien jaar geleden, kom ik drie keer per week naar de fitness.” Huisarts met pensioen Piet De Meulenaer (87) blijft trainen met gewichten. “Wij
specialiseren in de juiste begeleiding voor senioren, er is echt een markt voor,” zegt Yves Devos, die de fitness uitbaat.

Verrassend: zelfs op je 90ste zijn je spieren nog trainbaar. En da’s essentieel, zo blijkt uit het onderzoek van professor bewegingswetenschappen Christophe Delecluse (KULeuven). Hij liet een groep 65-plussers 1 jaar intensief trainen. Nu zeven jaar later hebben ze daar nog de winst van, zelfs al deden ze na dat ene jaar geen sport meer. “Wil je op je 80ste nog zelfstandig leven, dan moet je aan je spierkracht werken.”

Een bokaal opendraaien, de tuin omspitten, trappen lopen, je hebt er spieren voor nodig. Alle senioren naar de fitness is natuurlijk niet realistisch, maar daar heeft Sofie Martien van het Steunpunt Sport wat op gevonden. “Een hometrainer, daar kunnen ze zelfs op hun pantoffels in het rusthuis naartoe komen.” Jeanine, Diane en Lutje, alledrie kranige tachtigers, fietsen in hun verbeelding nog van hun serviceflat in Oostende naar Brugge.