Skip to main content

GEZONDHEIDSNORM

Elke beweging telt: tuinieren, poetsen, met de kinderen spelen, …

Je behaalt de gezondheidsnorm door dagelijks minstens 30 min. extra op je benen te staan. Dit mag gespreid worden over de dag, met minimum 10 minuten bewegen na elkaar.

Het uiteindelijke doel is om 10.000 beweegmomenten per dag te registreren.

Een beweegmeter, die de functies van een gewone stappenteller met een online opvolging via computer combineert, kan je helpen om visueel de vooruitgang van je gezondheidsdoelen bij te houden.

Onderzoek toont een dosis-responsrelatie aan op vlak van stappen en gezondheid. Het is dus geen zwart-wit verhaal waarbij je ‘ongezond’ bent als je niet aan de norm van de 10.000 stappen per dag komt die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert voor gezonde personen. Wel geldt hier de boodschap: hoe meer stappen, hoe beter voor je gezondheid. Het goede nieuws is dat de eerste 5.000 stappen de meeste invloed hebben en dat de verhoging van stappen in het begin zorgt voor een exponentiële afname op het risico om vroegtijdig te sterven. Het minimum doel zou moeten zijn om je beginmeting te verhogen met 2.000 stappen. Daar werk je best letterlijk stap voor stap naar toe door je huidig aantal stappen, wekelijks te proberen verhogen met 500 stappen indien je geen chronische aandoeningen hebt (en 250 stappen per dag indien je een chronische aandoening hebt). Dit kan je doen door gedurende de werkdag elk uur even de benen te strekken (om water, koffie of thee te halen, om een plaspauze te nemen), in je middagpauze of ’s avonds na het werk een korte wandeling te maken, je auto wat verder parkeren en de laatste honderden meters te voet af te leggen, kleine boodschappen te voet of met de fiets af te leggen, etc. Meer tips vind je in het boek “Fitness Als Medicijn”.

Uit onderzoek is gebleken dat door gebruik te maken van een beweegmeter je je dagelijkse portie beweging met 27 procent kan doen toenemen!

Gezondheidsnorm - Beweegmodel - Fitness Als Medicijn