Skip to main content

SLIMNORM: Wandel je weg naar meer creativiteit

By 14 februari 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Het positieve effect van wandelen op creatief denken.

 

Wandelen maakt je creatiever dan zitten!

Wanneer de taak die je moet volbrengen wat verbeelding vereist, kan wandelen leiden tot creatiever denken dan zitten, volgens onderzoek gepubliceerd in American Psychological Association. Veel mensen geven reeds anekdotisch aan dat ze het beste denken terwijl ze wandelen, maar nu werd dit ook door onderzoek bevestigd. Men vond dat wie wandelde i.p.v. te zitten of rond geduwd werd in een rolstoel, steeds creatievere antwoorden gaven, op vragen uit een standaard creativiteitstest.

Zowel binnen als buiten!

De vergelijking werd ook gemaakt tussen indoor wandelen, outdoor wandelen en outdoor rond geduwd worden in een rolstoel. Dit om na te gaan of wandelen op zich de oorzaak is van het creatieve effect, of eerder het ‘buiten zijn’. Weer bleek dat wandelen, zowel binnen als buiten, de creativiteit verhoogt. Zelfs wanneer je moest wandelen met zicht op een lege witte muur, is de creativiteit beter, dan wanneer je zit! Buiten zijn heeft ook veel cognitieve voordelen, maar wandelen blijkt een zeer specifiek effect te hebben op de creativiteit!

Zelfs na het wandelen!

Het is gebleken dat wanneer je eerst wandelt, en nadien zit voor een creatieve opdracht, je wel minder vindingrijk bent dan tijdens het stappen, maar je nog steeds creatievere antwoorden geeft, dan wanneer je niet wandelde voordien. Het effect van wandelen blijft dus even hangen! Wandelen voor een meeting die innovatie vereist is dus ook een goed idee.

Bron: Oppezzo et al., Give your Ideas some legs: The possitive Effect of Walking on Creative Thinking, Journal of Experimantal Psychology: Learning, Memory and Cognition, 2014.