Skip to main content

Na de voedingsdriehoek is er nu ook de bewegingsdriehoek: lang stilzitten = oranje zone

By 15 november 2017december 4th, 2018Nieuws

Het Vlaams Instituut van Gezond Leven heeft nu ook een focus op bewegen gelegd, dit is nu net waar wij al meerdere jaren de focus leggen.
We vinden hun nieuwe richtlijn dus een prachtig initiatief!

 

Blijf nooit te lang stilzitten, of het nu op het werk is of thuis in je vrije tijd. Probeer elk halfuur even recht te staan en te stappen, bijvoorbeeld om een drankje te gaan halen of voor een andere bewegingstussendoortje, als je maar beweegt en een aantal stappen zet. Dat is het advies van het Vlaams Instituut van Gezond Leven, dat vandaag naast de voedingsdriehoek ook een bewegingsdriehoek voorstelde.

Het Instituut heeft naast de gezondheidsdriehoek voor het eerst een aparte bewegingsdriehoek voorgesteld, en voor het eerst wordt zogenoemd sedentair gedrag, of lang stilzitten, meegenomen als volwaardig gezondheidsthema. “Een hele stap vooruit”, noemt bewegingswetenschapper Benedicte Deforche beide nieuwe elementen.

Ook al beweeg je veel, het is even belangrijk dat je niet te veel stilzit, ook niet aan één stuk, luidt het advies. Sedentair gedrag is daarom oranje gekleurd in de nieuwe driehoek. Dat betekent dat we niet te lang vastgekluisterd mogen blijven zitten aan ons bureau op het werk, maar er is ook een heel concreet advies voor kinderen. Zo kijken peuters vanaf 2 jaar best slechts 1 uur per dag naar tv of naar de tablet. Voor 6- tot 17-jarigen is dat maximaal 2 uur per dag dag in de vrije tijd.

Omdat bewegen gezond is, krijgt het een groene kleur. Onderaan rechts staat het licht intensief bewegen. Zit je doorgaans relatief lang aan je bureau op het werk, dan zit je eigenlijk in een oranje zone, want het advies is om elke 30 minuten te bewegen.

Het grootste deel van je dag beweeg je immers best “licht intensief”, bijvoorbeeld door zitten regelmatig af te wisselen met stappen op het werk, of de trap te nemen in plaats van de lift.

Lees het volledige artikel hier.