Skip to main content

SLIMNORM: Wandelbureau’s zijn een boost voor je gezondheid en je werkprestatie!

By 24 maart 2015oktober 11th, 2018Nieuws

Omdat de hele dag zitten ons langzaam maar zeker aan het doden is, moeten we naar oplossing zoeken om uit onze stoel te geraken tijdens het werken aan de computer.
Stabureau’s zijn al een eerste alternatief, maar wandelbureau’s zijn nog beter.

Dat wandelen tijdens het werk goed is voor je gezondheid staat buiten kijf, maar veel werkgevers en werknemers maken zich zorgen over de productiviteit aan zo’n bureau. Men denkt dat een half uurtje werken aan een wandelbureau al te gauw een half uurtje slenteren wordt zonder dat er enig werk wordt verzet.

Niets is echter minder waar. Een nieuwe studie vond namelijk dat wandelbureaus de aandacht waarmee men werkt doet toenemen en dat men meer onthouden heeft van dat werk kort na het afronden.

In deze studie werden 18 proefpersonen (studenten van gemiddeld 23 jaar oud) opgedeeld in 2 groepen. De eerste groep maakte gebruik van een wandelbureau aan de optimale wandelsnelheid van 2,25 km/u, en de andere groep zat gewoon neer aan een normaal bureau.
Beide groepen kregen 40 min. om een lange tekst te lezen terwijl er ook af en toe emails binnenkwamen (sommige relevant en andere niet). De proefpersonen moesten doen alsof ze nadien aan hun baas dienden te rapporteren over de tekst en de relevante emails.

Na het lezen van de tekst werden de proefpersonen aan een EEG verbonden die hun hersenactiviteit registreerde terwijl ze allen zittend een goed/fout vragenlijst invulden over de tekst en emails.

De groep die had gewandeld tijdens het werken presteerde 35% beter op deze test en gaf ook zelf aan dat ze het gevoel hadden geconcentreerder aan het werk te zijn aan het wandelbureau. Ook het EEG toonde meer hersenactiviteit geassocieerd met geheugen bij de proefpersonen die hadden gewandeld.

Deze studie toont aan dat het gebruik van een wandelbureau zorgt voor een betere concentratie en geheugen nadat men gestopt is met wandelen. Alleen maar positieve dingen dus!

 

Bron: Labonté-LeMoyne et al., The delayed effect of treadmill desk usage on recall and attention, Computers in Human Behavior, 2015