Skip to main content

ZITNORM: Zitten, wat weet je stoel daar nu van?

By 12 september 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Waar we ooit de hele dag bezig waren ons eten bij elkaar te scharrelen, verdient een groot deel van ons zijn geld zittend achter een beeldscherm. Thuis ploffen we op de bank neer, kijkend naar de tv of we doen nog even wat achter de computer. Kortom, we zitten wat af, en onze zittijd neemt nog steeds toe.
Een nieuwe studie uitgevoerd met een smartchair, die feedback geeft over de zithouding en de zittijd, onderzocht het zitgedrag tijdens de kantooruren. Daarnaast ging ze na of de nieuwe technologieën, feedbacksystemen en instructies effect hebben op dit gedrag.
Slechts 5% van de deelnemers aan de studie haalt de norm om niet meer dan 20 min aaneengesloten te zitten, af en toe. Meestal zitten we 55 min onafgebroken, en gaat men slechts 10 tot 13 keer per dag voor meer dan 1 minuut van de stoel (dit is gemiddeld 13 minuten).  Dit is bitter weinig als je weet dat we gedurende onze werkdag gemiddeld meer dan 5u zitten! Sommige personen zaten zelfs meer dan 3u onafgebroken!
Natuurlijk moeten we voor vele taken neerzitten. Voor typen en nauwkeurig muiswerk bijvoorbeeld blijkt de stoel in het algemeen de beste prestatie te geven. Maar lezen en creatief denken gaat beter wanneer men in beweging is en telefoneren kan je in alle houdingen!
Jammergenoeg is de werkomgeving er niet op ingericht om het werk zo ergonomisch mogelijk te kunnen doen. Dit heeft niet enkel effect op onze gezondheid maar ongunstige houdingen (assymetrisch zitten, zonder rugsteun zitten, op het bureau hangen, …) leiden ook tot een lagere productiviteit en geven sneller discomfort dan de aangeraden ergonomische houding.
Dus wanneer je zit, zit dan goed!
Het bleek dat een goede persoonlijke instructie over het gebruik van de stoel al een positief effect heeft op de zithouding. De technologische functies van de Smartchair zorgen nog voor een extra verbetering.
Door geschikte instructie en interventies aan te bieden, zoals introductie van speciaal meubilair (zit/sta tafels, stapband- of fietsbureaus ), kunnen we ons gedrag wijzigen.
Als je zitplek echt iets van zitten weet, kan je nog wat leren!