Skip to main content

ZITNORM: Afwisselend staand en zittend werken geeft minder rugklachten.

By 24 november 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Een nieuwe studie suggereert dat regelmatig gedurende 30 minuten rechtstaan op het werk (d.m.v. een in hoogte verstelbare werkpost) de rugpijn kan verlichten zonder de productiviteit te verminderen.

De onderzoekers testten het effect van een aanpasbare werkpost op spier- en gewrichtspijn en productiviteit. In de testgroep moesten de deelnemers afwisselend gedurende 30 min. neerzitten en rechtstaan tijdens het uitvoeren van hun kantoorwerk. Dit werd gedurende 5 dagen toegepast en ter vergelijking mochten ze nadien weer 5 dagen gewoon 8u per dag neerzitten. De testgroep bestond uit mensen van middelbare leeftijd met overgewicht en obesitas.

Na beide interventies vulden alle deelnemers vragenlijsten in die hun graad van vermoeidheid, musculoskeletale last en gevoelens over hun eigen productiviteit evalueerden. Hieruit bleek dat de gemiddelde vermoeidheidscore van 67.8 (> 66 wordt als hoge graad van vermoeidheid gecategoriseerd) naar 52.7 zakte bij afwisselend staan en zitten tijdens het werk. Ook werden er 32% minder musculoskeletale problemen in de onderrug en 14% minder in de enkels en voeten genoteerd.

Er bleek echter geen significant verschil in productiviteit maar er was toch een eerder positieve trend naar betere productiviteit, minder ongeduld en prikkelbaarheid wanneer men staand en zittend werk mocht afwisselen. Dit voornamelijk door de lagere graad van vermoeidheid. Hoogst waarschijnlijk zal de productiviteit over een langere termijn toch significant stijgen aangezien de vermoeidheid daalt.

Volgens de studieleidster bevestigen de resultaten de verwachtingen; de invoering van regelmatige pauzes tijdens de werkdag leidt tot een verbetering van de vermoeidheid en musculoskeletale problemen in vergelijking met de hele dag neerzitten. Deze studie is dan ook de zoveelste wake-up call over het belang van lichaamsbeweging voor de gezondheid!