Skip to main content

GEZONDHEIDSNORM Studie: Inactiviteit is de grootste risicofactor voor het hart bij vrouwen ouder dan 30

By 19 mei 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Hart-en vaatziekten zijn de grootste dooddoener bij vrouwen en inactiviteit heeft de grootste bijdrage aan hart-en vaatziekten voor iedereen, behalve de jongsten onder ons, volgens Australische onderzoekers.

De onderzoekers ontleedden de oorzaken van cardiovasculair risico bij vrouwen van alle leeftijden in Australië en vonden roken, overgewicht en hoge bloeddruk aan de top van de lijst . Maar als alle sedentaire vrouwen hun activiteit zouden opdrijven, zou het grootste aantal sterfgevallen worden voorkomen.
” Inzicht in de risico’s die samenhangen met de ontwikkeling van ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen voor meer gerichte interventiestrategieën, ” zei de hoofdauteur Wendy Brown, een inspanningsfysioloog aan de Universiteit van Queensland .
Hart-en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Verenigde Staten, waar naar schatting één op de vier vrouwen sterft aan de ziekte, en soortgelijke statistieken komen tot uiting in Australië .
Om het belang van de verschillende risicofactoren voor hart-en vaatziekten te meten, analyseerde Brown en haar team gegevens uit een lange termijn studie die Australische vrouwen volgde vanaf 1996 tot 2011 en hen om de drie jaar over hun leefstijl en gezondheid bevroeg.
De ongeveer 30.000 deelnemers waren 22-90 jaar oud en vielen in drie geboorte segmenten; 1973-1978 , 1946-1951 en 1921-1926 .
De onderzoekers berekenden voor elke groep in hoeverre de aanwezigheid van een hartkwaal kon worden toegeschreven aan BMI, lichaamsbeweging, hoge bloeddruk of roken.
Over het algemeen, had een sedentaire levensstijl de grootste bijdrage aan hart- en vaatziekten bij vrouwen ouder dan 30, met inbegrip van vrouwen zo oud als 90 .
Roken is de grootste boosdoener bij vrouwen tussen de leeftijden van 22 en 27. In die groep, waar hart-en vaatziekten zeldzaam zijn,  is roken goed voor ongeveer 60 % van de, volgens de op 8 mei in het British Journal of Sports Medicine online gepubliceerde resultaten .
Hoge bloeddruk kwam het minst voor bij de jongste vrouwen en een hoge BMI (overgewicht of obesitas) kwam het meest voor in de middelste leeftijdsgroep.
Inactiviteit was wijdverspreid, met 65 % bij de vrouwen van 73-78 jaar en 81 % van de 85 tot 90 jarigen kregen weinig of geen fysieke activiteit .
Op basis van het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten in Australië,  hebben de onderzoekers berekend, dat als alle vrouwen vertegenwoordigd door de onderzochte populatie ongeveer 1 uur matig intensieve activiteit per dag zou doen, 2.612 sterfgevallen zou worden vermeden .
Dat zijn meer Australische vrouwen dan verkeersongevallen per jaar.
“Fysieke activiteit is niet zo goed bestudeerd, de andere risicofactoren (zoals body mass index) zijn meer onderzocht in het verleden”, zei Nisha Parikh , een cardioloog aan de
Universiteit van Californië, San Francisco, die niet betrokken was bij de studie.
“Het leuke is dat al deze dingen samenhangen”, zei Parikh aan Reuters Health . “Als je je lichamelijke activiteit verhoogt , heb je over het algemeen een lagere body mass index , en ga je ook een verlagend effect op de bloeddruk hebben”, zei ze .
De studie toont het belang aan van het stimuleren van fysieke activiteit op alle leeftijden, voegde ze eraan toe, en hoewel dat moeilijk kan zijn, zijn er veel eenvoudige manieren voor drukbezette mensen om een paar extra stappen per dag te zetten, zoals het nemen van de trap en een beetje verder weg van je bestemming parkeren.
” Dat soort dingen zorgen voor meer lichaamsbeweging op een manier die geen impact heeft op de rest van de zaken die drukke mensen aan de hand hebben”, aldus Parikh.

NEW YORK ( Reuters Health )