Skip to main content

Opening Expertcentrum Zottegem!

By 10 mei 2017oktober 11th, 2018Nieuws

UNIEK/PRIMEUR in België!

Het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem
Yves Devos, auteur van het boek “Fitness Als Medicijn” en zijn team kinesitherapeuten leggen al hun kennis en enthousiasme in de weegschaal om de aan ‘obesitas’ lijdende patiënten te helpen afvallen en zich goed te voelen. Yves kan steunen op meer dan 30 jaar ervaring als Medische FitnessCoach® en als coach in het programma “Afvallen en Opstaan” van Eyeworks, uitgezonden op VTM en Vitaya, waarbij zes morbide obesitas-patiënten (BMI boven de 40) meer dan een jaar werden gevolgd tijdens hun strijd tegen de kilo’s.

Medisch overgewicht gaat gepaard met een grotere ziektekans en een verhoogde kans op vroegtijdig sterven. Personen met zwaarlijvigheid leven gemiddeld vijf tot zes jaar minder lang dan mensen met een normaal gewicht.

Voor bepaalde mensen biedt een operatie (obesitaschirurgie) een uitweg. Er zijn twee soorten ingrepen: restrictieve ingrepen (de maagband en sleeve gastrectomie of maagverkleining), die ervoor zorgen dat de hoeveelheid voedsel die je per dag eet wordt beperkt, en ingrepen zoals de gastric bypass of mini-gastric bypass, die verhinderen dat bepaalde voedingsstoffen door de dunne darm worden opgenomen.

In België voert men jaarlijks meer dan 10 000 chirurgische ingrepen uit voor obesitas. Dit aantal blijft jaar na jaar stijgen. De incidentie van obesitas en diabetes type 2 neemt ook elk jaar toe; het aantal mensen met overgewicht is de laatste vijftien jaar verdubbeld. Gezien de hoge kost van zo’n behandeling vormen deze ingrepen een aanzienlijke investering voor de overheid en ons gezondheidsbudget.

Deze behandelingen zijn wel degelijk effectief, patiënten zien hun gewicht afnemen met een gemiddelde van 20-30%. Echter een vijfde tot een derde van de patiënten zou er na bariatrische chirurgie niet in slagen om succesvol gewichtsverlies te bereiken.

Bovendien kan na een periode van 10 jaar na de operatie, bij ongeveer de helft van de behandelde patiënten, opnieuw gewichtstoename van 20-25% van het verloren gewicht optreden. De belangrijkste reden, die deze gewichtstoename verklaart, is het niet naleven van levensstijlaanpassingen, m.n. anders eten en meer bewegen.

Men kan dus wel stellen dat bewegings- en voedingsbegeleiding een noodzakelijke aanvulling zijn na een chirurgische ingreep en een essentieel onderdeel vormen in de behandeling van de obesitasproblematiek.

In het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem werkt men op deze verschillende domeinen :
voedingsbegeleiding door een voedingsdeskundige aangepast aan de ingreep of eetstoornis, met inbegrip van controle op vitamines, mineralen en eiwitten om mogelijke tekorten teniet te doen. Door de opname van extra eiwitten en vitaminen zullen de spieren blijvend gevoed worden. En zal men dus minder vetvrije massa (=spieren) verliezen. De voedingsdeskundige maakt hierbij gebruik van een online platform en een mobiele applicatie. Via dit platform houdt men zijn/haar voeding en fysieke activiteit bij. En kan men op elk moment zijn/haar voortgang bekijken en evalueren. De bluetooth Neo Health Onyx-weegschaal helpt om de lichaamssamenstelling op afstand te monitoren, met de optie om gewicht, lichaamsvet, lichaamsvocht, spiermassa, BMI, BMR, botmassa en visceraal vet te meten. De beweegmeter, die de functies van een gewone stappenteller combineert met een online registratie via computer en/of mobiele app, kan helpen om visueel de vooruitgang van gezondheidsdoelen bij te houden. Via een interne Facebook kunnen de deelnemers informatieve berichten krijgen en ook vragen stellen.
bewegingsbegeleiding door gekwalificeerde kinesitherapeuten die door Medische Fitness – “Fitness als medicijn” en bewegingscoaching de spieren gaan belasten om spierverlies en een verlaging van het metabolisme tegen te gaan. Meer bewegen werkt beter dan om het even welke pil en heeft een positieve invloed op de gezondheid, de conditie, de vermoeidheidsgraad en het energiepeil. Bovendien zorgt meer bewegen voor een afname van het “buikvet“ en een toename van de stofwisseling. Hoe werkt het praktisch : Tijdens de eerste sessie zal men starten met een intakegesprek om naar de doelstellingen te peilen. En zal men de persoonlijke beginsituatie evalueren. Met deze informatie gaat onze Kinesitherapeut/Medische Fitnesscoach, samen met de patiënt, een planning opstellen voor 9 of 18 begeleide bewegingssessies. Idealiter komt men 2-3 maal per week gedurende 60 minuten bewegen. Alle bewegingssessies worden opgebouwd met de specifieke belastbaarheid van elke klant in gedachten. Tijdens de laatste sessie vindt er een eindgesprek en een laatste evaluatie plaats. Hierbij wordt op zoek gegaan naar een passende bewegingsactiviteit om blijvend op een gezonde manier aan voldoende lichaamsbeweging te doen.

De behandelingen; zowel de Medische Fitness als de voedingsbegeleiding komen in aanmerking voor tussenkomst van het ziekenfonds.
De chirurgische behandeling van obesitas is in talloze maandbladen “trending topic” waarbij schitterende vermageringsresultaten – die deze operaties opleveren – voorgespiegeld worden, maar één ding is zeker: gezond vermageren zonder de juiste voedings- en bewegingsbegeleiding is onmogelijk.

De sessies gaan door in het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding, Wolvenstraat 29, 9620 Zottegem. 
Dit op woensdag en vrijdag van 8u30 tot 11u. En op dinsdag en donderdag van 16u30 tot 19u.

Deze all-in behandeling wordt je aangeboden in het Expertcentrum te Zottegem in samenwerking met de Kliniek voor Obesitas en Metabole Chirurgie.

Voor meer info en het plannen van een afspraak kan men een mailtje gestuurd worden naar [email protected], of kan men bellen naar het nummer 02 582 10 29.

Gelieve steeds locatie Zottegem te vermelden.