Skip to main content

MOODFIT: Drie keer per week lichaamsbeweging vermindert het risico op depressie!

By 5 december 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Drie keer per week lichamelijke activiteit vermindert de kans op een depressie met ongeveer 16% en elke extra activiteit doet het risico nog verder dalen, toont nieuw onderzoek.

Depressie is een ven de meest voorkomende vormen van mentale ziekte, die wereldwijd meer dan 350 miljoen mensen treft. De wereld Gezondheidsorganisatie rangschikt ze als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit wereldwijd. Een Britse studie vond een bidirectioneel verband tussen lichaamsbeweging en depressie, wat betekend dat lichaamsbeweging de mogelijkheid biedt om geestelijk en lichamelijke gezondheid gelijktijdig te verbeteren.

Volgens de studie zou een volwassene tussen 20 en 40, die niet fysiek actief is, zijn risico op depressie met 16% verminderen indien hij 3 keer per week aan lichaamsbeweging zou gaan doen. Elke extra sessie activiteit doet het risico nog een extra 6% dalen. Dit verband werd gevonden voor de hele populatie, dus niet enkel bij mensen met een hoog risico op klinische depressie.

Maar omgekeerd werd er ook een verband duidelijk: personen met meer depressieve gevoelens hadden de neiging om minder fysiek actief te zijn. Maar dit verband nam af naarmate de leeftijd vorderde.

Deze studie draagt volgens Chris Power, professor epidemiologie en volksgezondheid aan UCL, verdere bewijzen aan dat lichaamsbeweging kan dienen als behandeling voor depressie.

Moest iedereen minstens 3 maal per week lichamelijk actief zijn, zouden we het risico op depressie wellicht zien dalen en dan hebben we het nog niet over de voordelen voor de lichamelijke gezondheid!

Bron: Blumenthal et al., Exercise to combat depression, JAMA Psychol., 2014