Skip to main content

ZITNORM: Teveel TV-kijken en computeren leidt tot een groter risico op depressie!

By 9 oktober 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Een nieuwe meta-analyse legt de link tussen teveel achter de computer zitten of voor de televisie liggen en een groter risico op depressie. Studies uitgevoerd op verschillende continenten vonden dat mensen die het meeste sedentair gedrag vertonen 25% meer kans hebben op depressieve gevoelens dan diegenen die het minste zittende activiteit vertonen. 

Er is zelfs een verschil in risico afhankelijk van hoe je je sedentaire tijd invult. Wanneer je vooral veel TV kijkt heb je 13% meer kans op depressie en 22% meer als je favoriete zittende bezigheid computeren en surfen is.

Door het grote aantal studies dat onder de loep genomen werd, met verschillende factoren die werden bestudeerd, kan men niet uitsluiten dat het de depressie is die tot sedentair gedrag leidt. Het is echter wel duidelijk dat depressie en sedentair gedrag hand in hand gaan en dat is genoeg om aan te nemen dat meer fysieke activiteit een goed medicijn is tegen depressie!

Dit zowel bij depressieve gevoelens als bij klinische depressie.

Niet alle sedentaire tijd is uiteraard slecht. Een boek lezen, voor TV even ontspannen na een stressvolle werkdag, … het biedt ons wat ontsnapping uit de dagelijkse sleur. Het is stof voor nieuwe onderzoeken om uit te maken of er ook positieve zittende bezigheden zijn.

Het besluit luidt, mede door alle andere positieve gezondheidseffecten lichaamsbeweging: 

Zit minder en beweeg meer!

Kies een activiteit die je leuk vindt, want dat is het allerbelangrijkste!