Fysiek actieve mensen hebben 30% minder risico om te sterven dan niet actieven. De ideale dosis beweging om langer gezond te leven is nog ongekend.
Een nieuwe studie gepubliceerd in ‘Journal of the American College of Cardiology’ focuste daarom specifiek op het effect van loopsnelheid, -frequentie en -duur.
Er werden 5048 gezonde proefpersonen geselecteerd en ondervraagd over hun lichaamsbeweging. Nadien werden deze 1098 joggers en 3950 niet joggers gevolgd gedurende 12 jaar. De duur, de hoeveelheid en de snelheid van joggen werd bijgehouden.
Na 12 jaar bleek er een U vormig verband te zijn tussen de ‘loopdosis’ en sterfte. Het meest frappant bleek dat zeer intensief joggen de kans op sterfte niet positief beïnvloed. M.a.w. diegenen die intensief joggen hebben evenveel kans om te sterven dan de niet joggers.
Persoon die licht joggen leven het langst.
Wat is dat nu licht joggen?
Optimaal bleek om 2 tot 3 keer per week te joggen aan een traag tempo. In de studie noteerden de deelnemers zelf of zo ‘snel’, ‘matig’ of ‘traag’ liepen. Een traag tempo betekend dus: wanneer jij vind dat je traag loopt.
In totaal loop je in een week dan best 1 tot 2,4u.
3 keer per week een half uurtje aan een rustig en comfortabel tempo blijkt dus nog steeds een goed voornemen wanneer je wil gaan joggen voor je gezondheid!
Bron: Schnohr et al., Dose of jogging and long-term mortality: the copenhagen city heart study, J. Am. Coll. Cardio., 2015