Op 14/12/2017 organiseerde de Kliniek voor Obesitas en Metabole Chirurgie een praatcafé in het thema: “Een nieuw leven na obesitaschirurgie met focus op bewegen en voeding“.
Een 50tal patiënten nam deel aan dit gebeuren.
De sprekers hadden het er onder andere over:
- Mevr.Anne Bosman diëtiste en voedingsconsulente : ” Volop genieten na een maagverkleining”
- De heer Yves Devos auteur van de boeken “ Fitness als Medicijn” : “ Het belang van functionele bewegingstherapie na een vermageringsingreep”
In het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem waar men al meer dan 70 bariatrische patiënten gevolgd heeft, werkt men op deze verschillende domeinen :
– Voedingsbegeleiding door een voedingsdeskundige aangepast aan de ingreep of eetstoornis, met inbegrip van controle op vitamines, mineralen en eiwitten om mogelijke tekorten teniet te doen. Door de opname van extra eiwitten en vitaminen zullen de spieren blijvend gevoed worden. En zal men dus minder vetvrije massa (=spieren) verliezen. De voedingsdeskundige maakt hierbij gebruik van een online platform en een mobiele applicatie. Via dit platform houdt men zijn/haar voeding en fysieke activiteit bij. En kan men op elk moment zijn/haar voortgang bekijken en evalueren. De bluetooth Neo Health Onyx-weegschaal helpt om de lichaamssamenstelling op afstand te monitoren, met de optie om gewicht, lichaamsvet, lichaamsvocht, spiermassa, BMI, BMR, botmassa en visceraal vet te meten. De beweegmeter, die de functies van een gewone stappenteller combineert met een online registratie via computer en/of mobiele app, kan helpen om visueel de vooruitgang van gezondheidsdoelen bij te houden. Via een interne Facebook kunnen de deelnemers informatieve berichten krijgen en ook vragen stellen.
– Bewegingsbegeleiding door gekwalificeerde kinesitherapeuten die door Medische Fitness – “Fitness als medicijn” en bewegingscoaching de spieren gaan belasten om spierverlies en een verlaging van het metabolisme tegen te gaan. Meer bewegen werkt beter dan om het even welke pil en heeft een positieve invloed op de gezondheid, de conditie, de vermoeidheidsgraad en het energiepeil. Bovendien zorgt meer bewegen voor een afname van het “buikvet“ en een toename van de stofwisseling. Hoe werkt het praktisch : Tijdens de eerste sessie zal men starten met een intakegesprek om naar de doelstellingen te peilen. En zal men de persoonlijke beginsituatie evalueren. Met deze informatie gaat onze Kinesitherapeut/Medische Fitnesscoach, samen met de patiënt, een planning opstellen voor 9 of 18 begeleide bewegingssessies. Idealiter komt men 2-3 maal per week gedurende 60 minuten bewegen. Alle bewegingssessies worden opgebouwd met de specifieke belastbaarheid van elke klant in gedachten. Tijdens de laatste sessie vindt er een eindgesprek en een laatste evaluatie plaats. Hierbij wordt op zoek gegaan naar een passende bewegingsactiviteit om blijvend op een gezonde manier aan voldoende lichaamsbeweging te doen.
De behandelingen; zowel de Medische Fitness als de voedingsbegeleiding komen in aanmerking voor tussenkomst van het ziekenfonds.