Nieuws en Events

10 bewegingsprogramma's voor thuis of in de fitness
Fitness als geneesmiddel tegen ziekte? – Body Life 2 (2017)

Ook in Nederland is men volop bezig rond ‘Fitness Als Medicijn’.
Hugo Braam van Virtuagym (onze partner) legt het uit in het Body LIFE magazine.

Lees meer

Door FAM
Krachttraining is hot (en dat is helemaal terecht)

Lees het artikel hier.

Of download het het.

Lees meer

Door Niels
Ik zie je wel zitten – Ziekenfonds Partena

 

 

 

 

Schitterende campagne “Ik zie je wel zitten” van ziekenfonds Partena!

De Fitness Als Medicijn-slogan “Onvoldoende bewegen is even slecht voor je gezondheid als het roken van een pakje sigaretten per dag” krijgt steeds meer en meer bijval.

 

We brengen gemiddeld 8 uur per dag zittend door: meer dan goed is voor ons lichaam en onze gezondheid. Ziekenfonds Partena lanceert daarom deze campagne om ons bewust te maken van ons zitgedrag. Enkele kleine ingrepen maken op het vlak van beweging immers al een groot verschil.

Lees het volledige artikel via deze link.

Surf naar de website door hier te klikken.

Lees meer

Door FAM
4de terugkomdag Bariatrische heelkunde – AZDelta

Op de 4de terugkomdag voor Bariatrische heelkunde van het AZDelta in Roeselare waren ongeveer 120 patiënten aanwezig.

Men sprak er over ervaringen uit het verleden en gaf er tips voor de toekomst.

Op de agenda stonden:

  • Het risico op vitaminetekort en de nood aan follow-up
  • XL-Fit na maagverkleining door Yves Devos
  • dumping na gastric bypass – een probleem?
  • Aandachtspunten bij voeding na een bariatrische ingreep
  • Stijladvies door Dress4Succes

Yves Devos stelde er zijn nieuwe boek voor en sprak over het belang van voldoende lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid maar vooral bij de behandeling van overgewicht of obesitas.

Hij had het ondermeer over het beweegmodel en onze praktische tools; het Neo Health One beweegbandje en de Neo Health Onyx weegschaal. Deze kunnen specifiek patiënten met overgewicht, obesitas of na bariatrische chirurgie helpen om hun gewicht te stabiliseren op lange termijn. Het is namelijk bewezen dat bij het dragen van een beweegmeter, enkel door bewustwording van het eigen gedrag alleen, mensen 27 % actiever worden!

Lees meer

Door FAM
Opening Expertcentrum Zottegem!

UNIEK/PRIMEUR in België!

Het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem
Yves Devos, auteur van het boek “Fitness Als Medicijn” en zijn team kinesitherapeuten leggen al hun kennis en enthousiasme in de weegschaal om de aan ‘obesitas’ lijdende patiënten te helpen afvallen en zich goed te voelen. Yves kan steunen op meer dan 30 jaar ervaring als Medische FitnessCoach® en als coach in het programma “Afvallen en Opstaan” van Eyeworks, uitgezonden op VTM en Vitaya, waarbij zes morbide obesitas-patiënten (BMI boven de 40) meer dan een jaar werden gevolgd tijdens hun strijd tegen de kilo’s.

Medisch overgewicht gaat gepaard met een grotere ziektekans en een verhoogde kans op vroegtijdig sterven. Personen met zwaarlijvigheid leven gemiddeld vijf tot zes jaar minder lang dan mensen met een normaal gewicht.

Voor bepaalde mensen biedt een operatie (obesitaschirurgie) een uitweg. Er zijn twee soorten ingrepen: restrictieve ingrepen (de maagband en sleeve gastrectomie of maagverkleining), die ervoor zorgen dat de hoeveelheid voedsel die je per dag eet wordt beperkt, en ingrepen zoals de gastric bypass of mini-gastric bypass, die verhinderen dat bepaalde voedingsstoffen door de dunne darm worden opgenomen.

In België voert men jaarlijks meer dan 10 000 chirurgische ingrepen uit voor obesitas. Dit aantal blijft jaar na jaar stijgen. De incidentie van obesitas en diabetes type 2 neemt ook elk jaar toe; het aantal mensen met overgewicht is de laatste vijftien jaar verdubbeld. Gezien de hoge kost van zo’n behandeling vormen deze ingrepen een aanzienlijke investering voor de overheid en ons gezondheidsbudget.

Deze behandelingen zijn wel degelijk effectief, patiënten zien hun gewicht afnemen met een gemiddelde van 20-30%. Echter een vijfde tot een derde van de patiënten zou er na bariatrische chirurgie niet in slagen om succesvol gewichtsverlies te bereiken.

Bovendien kan na een periode van 10 jaar na de operatie, bij ongeveer de helft van de behandelde patiënten, opnieuw gewichtstoename van 20-25% van het verloren gewicht optreden. De belangrijkste reden, die deze gewichtstoename verklaart, is het niet naleven van levensstijlaanpassingen, m.n. anders eten en meer bewegen.

Men kan dus wel stellen dat bewegings- en voedingsbegeleiding een noodzakelijke aanvulling zijn na een chirurgische ingreep en een essentieel onderdeel vormen in de behandeling van de obesitasproblematiek.

In het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem werkt men op deze verschillende domeinen :
voedingsbegeleiding door een voedingsdeskundige aangepast aan de ingreep of eetstoornis, met inbegrip van controle op vitamines, mineralen en eiwitten om mogelijke tekorten teniet te doen. Door de opname van extra eiwitten en vitaminen zullen de spieren blijvend gevoed worden. En zal men dus minder vetvrije massa (=spieren) verliezen. De voedingsdeskundige maakt hierbij gebruik van een online platform en een mobiele applicatie. Via dit platform houdt men zijn/haar voeding en fysieke activiteit bij. En kan men op elk moment zijn/haar voortgang bekijken en evalueren. De bluetooth Neo Health Onyx-weegschaal helpt om de lichaamssamenstelling op afstand te monitoren, met de optie om gewicht, lichaamsvet, lichaamsvocht, spiermassa, BMI, BMR, botmassa en visceraal vet te meten. De beweegmeter, die de functies van een gewone stappenteller combineert met een online registratie via computer en/of mobiele app, kan helpen om visueel de vooruitgang van gezondheidsdoelen bij te houden. Via een interne Facebook kunnen de deelnemers informatieve berichten krijgen en ook vragen stellen.
bewegingsbegeleiding door gekwalificeerde kinesitherapeuten die door Medische Fitness – “Fitness als medicijn” en bewegingscoaching de spieren gaan belasten om spierverlies en een verlaging van het metabolisme tegen te gaan. Meer bewegen werkt beter dan om het even welke pil en heeft een positieve invloed op de gezondheid, de conditie, de vermoeidheidsgraad en het energiepeil. Bovendien zorgt meer bewegen voor een afname van het “buikvet“ en een toename van de stofwisseling. Hoe werkt het praktisch : Tijdens de eerste sessie zal men starten met een intakegesprek om naar de doelstellingen te peilen. En zal men de persoonlijke beginsituatie evalueren. Met deze informatie gaat onze Kinesitherapeut/Medische Fitnesscoach, samen met de patiënt, een planning opstellen voor 9 of 18 begeleide bewegingssessies. Idealiter komt men 2-3 maal per week gedurende 60 minuten bewegen. Alle bewegingssessies worden opgebouwd met de specifieke belastbaarheid van elke klant in gedachten. Tijdens de laatste sessie vindt er een eindgesprek en een laatste evaluatie plaats. Hierbij wordt op zoek gegaan naar een passende bewegingsactiviteit om blijvend op een gezonde manier aan voldoende lichaamsbeweging te doen.

De behandelingen; zowel de Medische Fitness als de voedingsbegeleiding komen in aanmerking voor tussenkomst van het ziekenfonds.
De chirurgische behandeling van obesitas is in talloze maandbladen “trending topic” waarbij schitterende vermageringsresultaten – die deze operaties opleveren – voorgespiegeld worden, maar één ding is zeker: gezond vermageren zonder de juiste voedings- en bewegingsbegeleiding is onmogelijk.

De sessies gaan door in het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding, Wolvenstraat 29, 9620 Zottegem. 
Dit op woensdag en vrijdag van 8u30 tot 11u. En op dinsdag en donderdag van 16u30 tot 19u.

Deze all-in behandeling wordt je aangeboden in het Expertcentrum te Zottegem in samenwerking met de Kliniek voor Obesitas en Metabole Chirurgie.

Voor meer info en het plannen van een afspraak kan men een mailtje gestuurd worden naar info@fitnation.be, of kan men bellen naar het nummer 02 582 10 29.

Gelieve steeds locatie Zottegem te vermelden.

Lees meer

Door FAM
Artikel over Expertcentrum Zottegem verschenen in de Beiaard

Sinds enkele weken hebben we in Zottegem het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas geopend.

Dit is het eerste centrum in België waar men specifieke bewegingsbegeleiding geeft, onder toezicht van een opgeleide kinesitherapeut, voor mensen die een vermageringsingreep hebben ondergaan.

Bedankt aan de Beiaard om een artikel over ons centrum te publiceren.

Download hier het artikel

Lees meer

Door FAM
Fitness Als Medicijn in fit&wel magazine

Download hier het FitWel magazine van Bond Moyson.

Lees meer

Door Niels
Fitness Als Medicijn op het Gezondheidssalon

Je wil je eigen gezondheid zoveel mogelijk in handen nemen? Je zoekt betrouwbare informatie over gezondheid en welzijn? Dan moest je zeker naar het Gezondheidssalon komen!
Je leerde er alles over preventie, nieuwe behandelingen, de nieuwste inzichten en je vond er alles wat op de markt voorhanden is.

Dit jaar was Fitness Als Medicijn ook aanwezig op het gezondheidssalon.
Het hele weekend gaven we jullie informatie over wie we zijn en wat we doen.

Gedurende de twee dagen konden de mensen flyers en info verkrijgen over het boek “Fitness Als Medicijn” geschreven door Yves Devos.

Daarnaast gaven we ook informatie over de Neo Health One (beweegmeter) en de Neo Health onyx  (weegschaal) aan alle passanten.
Bovendien konden de mensen op onze stand de Neo Health Onyx eens uitproberen!
Deze weegschaal berekent uw gewicht, vetpercentage, botmassa, spiermassa, lichaamswater, BMI,… in enkele ogenblikken en stuurt dit via bluetooth onmiddellijk door naar naar uw smartphone.

Heb je de kans gemist om onze producten te leren kennen op het gezondheidssalon? Maak je geen zorgen. Je kan steeds onze website raadplegen om extra info te verkrijgen en/of de producten te bestellen.
http://www.fitnessalsmedicijn.be

Wij hopen jullie allen volgend jaar (terug) te zien op het volgende Gezondheidssalon, de Fitness als Medicijn ontmoetingsplaats.
http://www.gezondheidssalon.be

Lees meer

Door Niels
VIDEO: Obesitas en kanker: wat je moet weten

Lees meer

Door Niels
Sportcongres Gent 2016

Het Sportcongres is het belangrijkste multidisciplinaire congres rond sportvoeding, -psychologie, -fysiologie en nieuwe technieken. Sinds enkele jaren verzorgt Fitness als Medicijn meerdere lezingen en ook op deze 8ste editie waren we aanwezig om mensen te overtuigen van het belang van beweging!

Dit jaar stonden onze workshops in het thema van ISM@TT (Integrative Sportsmedicine Tensegrity Therapy).

Dr. Stefaan Deneweth – Orthopedisch chirurg en sportarts te Buizingen – bracht een workshop over “tensegrity” de impact van ontsteking op het bewegingsapparaat.

Daarna praatte Dr. Bart Vandewynckele – Sportarts en SKA keuringsarts te Heverlee – over hoe breed een medische behandeling kan gaan in niet-traumatische knie-aandoeningen bij volwassenen.

Om de dag af te sluiten hebben Dr. Bart Vandewynckele en Yves Devos (Inspanningsfysioloog – Medische FitnessCoach® – Auteur van het boek “Fitness Als Medicijn”) nog een hands-on sessie van ISM@TT besproken en take-home messages aan de aanwezigen mee gegeven.

Daarnaast stelde Yves ook de 2de versie van zijn boek voor aan de mensen.

Voor de tweede maal op rij werd er ook een bijeenkomst georganiseerd voor de dokters die aangesloten zijn bij ons netwerk. Tijdens de middag konden zij gezellig samenzijn in een apart zaaltje, waar broodjes werden aangeboden en een glaasje champagne.

Wij hopen jullie allen volgend jaar terug te zien op het volgende Sportcongres, de Fitness als Medicijn ontmoetingsplaats.

http://www.sportcongres.be/index.html

Lees meer

Door Niels
Artikel: De beste bewegingsvorm is diegene die je blijft volhouden

Mooi artikel in het tijdschrift Maczima (tijdschrift van ziekenzorg) wonderlijk geschreven door Carina Rooselaers uit Lennik over de noodzaak van lichaamsbeweging als essentiële bouwsteen voor een gezond en kwaliteitsvol leven. Dank u Carina!

Klik hier om het artikel te lezen.

Lees meer

Door Niels
Infoavond cardiovasculaire preventie : Ik begin eraan én ik hou vol!

De 37ste editie van de Week van het Hart is gewijd aan therapietrouw.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou de helft van de chronische zieken zich niet houden aan hun behandeling.

Via deze campagne wil de Belgische Cardiologische Liga het grote publiek sensibiliseren. Een strikte opvolging van de voorgeschreven therapie is immers noodzakelijk om de gezondheid van het hart optimaal te houden.

Programma

Introductie

Kristien Croeckaert, Zorgzonemanager

Dr. Herbert De Raedt, Cardioloog

Wat is mijn cardiovasculair risicoprofiel?

Micheline Dedeurwaerder, Diëtiste

Wat als ik gezonder van het leven wil genieten?

Yves Devos, Medische Fitnesscoach en auteur van het boek “Fitness Als Medicijn“

“Fitness Als Medicijn”: een leidraad om meer beweging te integreren in je dagelijks leven.

Annick De Roeck, Psychologe cardiale revalidatie

Wat als ik niet trouw vasthoud aan mijn therapie?

Dr. Marc Vanderheyden, Medisch diensthoofd Cardiologie

Slotwoord

Lees meer

Door Niels
Fitness Als Medicijn aanwezig op Terugkomdag Dr. Dillemans

De 4de Terugkomdag van Dr. Dillemans was een groot succes!

Dr. Dillemans voerde reeds meer dan 10.000  succesvolle bariatrische (= gericht op gewichtsafname) ingrepen uit. De Gastric Bypass wordt het meest uitgevoerd en wordt aanzien als de gouden standaard op het vlak van duurzaam gewichtsverlies en behoud van levenskwaliteit.

De opgebouwde expertise rond obesitas in het algemeen, en obesitaschirurgie in het bijzonder, hebben dit Centrum voor Obesitaschirurgie wereldbekend gemaakt.

Naast individuele begeleiding van persoonlijk contact met de patiënt, is de missie het bieden van de juiste oplossing voor elke patiënt met overgewicht. Na het overlopen van de (chirurgische en niet-chirugische) mogelijkheden, wordt elke patiënt besproken door een multidisciplinair team (chirurg, endocrinoloog, psycholoog, diëtiste,…).

Ook Fitness Als Medicijn is hierbij een belangrijke schakel want een actieve levensstijl is immers de belangrijkste factor om op gewicht te blijven.

Yves Devos stelde er zijn nieuwe boek voor en sprak over het belang van voldoende lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid maar vooral bij de behandeling van overgewicht of obesitas.

Hij had het ondermeer over het beweegmodel en onze gloednieuwe praktische tools; het Neo Health One beweegbandje en de Neo Health Onyx weegschaal. Deze kunnen specifiek patiënten met overgewicht, obesitas of na bariatrische chirurgie helpen om hun gewicht te stabiliseren op lange termijn. Het is namelijk bewezen dat bij het dragen van een beweegmeter, enkel door bewustwording van het eigen gedrag alleen, mensen 27 % actiever worden!

Meer informatie over het Pro Well Lifestyle programma vind je terug op  www.probalance.be.

 

Lees meer

Door Niels
Actie Fitness Als Medicijn – Goed Gevoel

Op zaterdag 17 september nodigde “Fitness Als Medicijn” 10 lezeressen uit van het magazine Goed Gevoel voor een namiddagje coaching & training met Yves Devos.

Dit alles ging door in het kasteel Saffelberg te Gooik, waar de dames eerst een deskundige uitleg kregen omtrent het concept en het boek “Fitness Als Medicijn”. Nadien werd er overgeschakeld naar de praktische kant van de namiddag, namelijk 3 lesjes met verschillende accenten.

Eerst werd een trainingsschema met rekkers uit de doeken gedaan (die de dames ook mee naar huis kregen via hun goodiebag), natuurlijk gebeurde de uitvoering van iedere oefening onder het allesziende oog van Yves Devos. Daarna werden er 2 korte groepslesjes aangeboden zijnde respectievelijk Pilates en Fun Body Workout.

Dankzij het mooie weer, kon dit allemaal buiten doorgaan bij een aangename temperatuur en stralend zonnetje.

Ten slotte mochten de dames nog nagenieten van een uurtje en half wellness met een gezond hapje en drankje.

Lees meer

Door Niels
Radio interview op Joe FM bij Rani rond “office-ass is flattening your butt”

Klik hier om het interview te beluisteren.

Lees meer

Door Niels
Succesformule ‘Fitness Als Medicijn’ krijgt een nieuw jasje

Bekijk hier het artikel op de website van uitgeverij Manteau.

Lees meer

Door Niels
Zitten is het nieuwe roken maar hoe kicken we dan af?

Klik hier om het artikel te lezen.

Lees meer

Door Niels
HARTFIT: ritmestoornissen van het hart

Hoe hartritmestoornissen op een ludieke manier herkennen?

Lees meer

Door Niels
Fitness Als Medicijn in Dag Allemaal

Bekijk hier het artikel uit Dag Allemaal.

Lees meer

Door Niels
Het Nieuwsblad “Fitness is een medicijn”

Bekijk hier het artikel uit Het Nieuwsblad.

Lees meer

Door Niels
Boekvoorstelling Fitness als Medicijn

Lees meer

Door Niels
De Fitness Als Medicijn ontmoetingsplaats: Sportcongres 2015

Het sportcongres is een multidisciplinair congres rond sportvoeding, -psychologie, -fysiologie en nieuwe technieken. Sinds enkele jaren verzorgt Fitness als Medicijn meerdere lezingen en ook op deze 7de editie waren we aanwezig om mensen te overtuigen van het belang van beweging!

Yves Devos (oprichter van Fitness Als Medicijn) bracht samen met Dr. Wachtelaer  een FAM-lezing over het belang van een multidisciplinaire aanpak bij burn-out en energieproblemen.

Dr. Wachtelaer heeft in samenwerking met Fitness Als Medicijn een medisch centrum opgericht te Ternat en heeft zich sinds een viertal jaar geleden toegelegd op Burn Out. In deze praktijk wordt kinesitherapie aangeboden volgens de medische bewegingsprogramma’s van Fitness Als Medicijn.

Daarnaast hadden we nog 2 andere sprekers te gast; nl. Prof. Hansen Dominique van de universiteit te Hasselt en Prof. Baeyens Luc van het CHU Brugmann te Brussel. Zij bespraken respectievelijk het belang van beweging bij de aanpak van obesitas, metabool syndroom, diabetes en na kankerherstel.

Voor de eerste maal werd er ook een bijeenkomst georganiseerd voor de dokters die aangesloten zijn bij ons netwerk. Tijdens de middag konden zij gezellig samenzijn in een apart zaaltje, waar broodjes werden aangeboden en een glaasje champagne.

Wij hopen jullie allen terug te zien op 8 oktober 2016 voor het volgende Sportcongres, de Fitness als Medicijn ontmoetingsplaats.

www.sportcongres.be

Lees meer

Door Niels
Fitness Als Medicijn werkte mee aan het beweegdraaiboek.

Fitness Als Medicijn heeft samen met Eetexpert gewerkt aan een gloednieuw draaiboek rond beweging bij kinderen met overgewicht.

Eetexpert ontwikkelt praktijkgerichte draaiboeken steeds met medewerking van een werkgroep bestaande uit hulpverleners en wetenschappelijke instanties.

Het draaiboek werd gelanceerd op donderdag 24 september 2015 op een studiedag van Eetexpert rond bewegen. Het draaiboek en de bijhorende hulpmiddelen (vragenlijsten, beweegdagboek…) zijn beschikbaar via www.draaiboeken.eetexpert.be/beweging.  Ook het papieren draaiboek kan je daarop terugvinden en downloaden.

Lees meer

Door Niels
HARTFIT: Regelmatig trainen beschermt tegen hartfalen.

Coronaire hartziekte blijft een dominante doodsoorzaak over de hele wereld. Meestal gaat het dan om een hartaanval. Gelukkig bestaat er een heel simpele ingreep om ons tegen hartfalen te beschermen: regelmatig trainen.

Het is zeer duidelijk aangetoond dat regelmatige uithoudingstraining (o.a. lopen, fietsen, zwemmen, …) de kans op hartfalen verkleint. Dit bij zowel ritmestoornissen, hartstilstand als hartinfarct. Heb je dan toch een hartaanval? Ook dan blijkt de kans dat je hierbij sterft kleiner wanneer je regelmatig traint dan wanneer je dit niet doet.

De bescherming die training biedt voor ons hart noemen we ‘door training uitgelokte hartbescherming’. Je hoeft slechts 3 tot 5 opeenvolgende dagen matig (50% VO2 max) tot intensief (70% VO2 max) te trainen om dit beschermend effect te verkrijgen. Echter gaat dit effect snel verloren wanneer je stopt met trainen. Regelmaat is dus de boodschap. In de praktijk komt het er op neer 3 tot 5 dagen per week te trainen om de hartbescherming te behouden.

Recente studies vinden ook meer om meer dat zeer intensieve interval training (HITT : 60s > VO2 max) en krachttraining ook bescherming bieden aan ons hart.
Een combinatie van cardio- en krachttraining binnen één programma zorgt waarschijnlijk voor de meeste voordelen.

Hoe beschermt training ons hart?

Er zijn vele mechanismen die kunnen zorgen voor de bescherming van ons hart door training; wijzigingen in onze coronaire vaten, wijzigingen van onze hartspiercellen, toename in diameter en densiteit van de coronaire vaten, functionele adaptaties in de bloedsomloop, betere vasodilatatie en -constrictie werking, …

De korte tijd die nodig is om hartbescherming te verkrijgen (slechts 3 opeenvolgende dagen trainen) doet vermoeden dat er ook nog een ander mechanisme aan de basis ligt, omdat de hiervoor genoemde mechanismen slechts optreden na enige tijd van training.
Wetenschappers schrijven het effect op korte termijn toe aan de toegenomen anti-oxidant capaciteit van de hartspiercellen en aan wijzigingen in de mitochondriën van de hartspiercellen (naar een fenotype dat schade door hartfalen weerstaat). Door deze bevindingen is er ook onderzoek aan de gang medicijnen te ontwikkelen dat deze anti-oxidant werking stimuleert wanneer een patiënt een hartinfarct ondergaat.

In tussentijd blijft de boodschap: regelmatig trainen beschermt je hart!

Bron: Wiggs et al., Exercise Can Protect against a Broken Heart, Current Sports Medicine Reports, 2015

Lees meer

Door Niels
FITNESS ALS MEDICIJN turboclinic 2015

Een Turboclinic betekent; op zo weinig mogelijk tijd, zoveel mogelijk informatie verwerken.  Daarom hadden we met Fitness Als Medicijn besloten onze Turboclinic’s nog efficiënter te organiseren en staken we onze Fitness Als Medicijn-opleidingen in een nieuw kleedje!
Geen 5 voormiddagen meer, maar in 2015 werd alles gebundeld in 1 dag!

Op zaterdag 25 april 2015 vond deze eerste opleidingsdag plaats van 9u30 tot 17u.
Met een opkomst van 35 deelnemers mogen we meteen spreken van een groot succes!

Yves Devos, oprichter van Fitness Als Medicijn en auteur van het gelijknamige boek deed tijdens zijn inleiding het Fitness als Medicijn-beweegmodel uit de doeken. Hij gaf meer uitleg over de  verschillende normen waaraan een gezonde actieve levensstijl moet voldoen: zitnorm, gezondheidsnorm, fitheidsnorm, spiernorm en slimnorm.

Nadien werd het woord gegeven aan Dokter Werner Faché. Hij is de oprichter van de Linus Pauling Prevention Clinic in Gent, een eerstelijnsgezondheidscentrum waar mensen met chronische aandoeningen worden behandeld door middel van orthomoleculaire geneeskunde.

Dokter Faché toonde het belang aan van primaire preventie bij hart- en vaatlijden en de vaak noodlottige gevolgen van het Westers voedingspatroon en de sedentaire levensstijl. De deelnemers kregen concrete voedingsrichtlijnen voor hun klanten of patiënten. Dr. Faché wees op de gunstige, aantoonbare effecten van het traditioneel mediterraans dieet in combinatie met het nemen van voedingssupplementen met micronutriënten zoals Vitamine D, Vitamine K, Omega 3 e.a.

In de namiddag gaf Yves Devos  een overzicht van de Fysio Fitnessprogramma’s en concrete tips om ze te integreren in een eigen Fysio fitness-studio of centrum. Naast theorie konden de deelnemers alles aan den lijve ondervinden tijdens het praktijkgedeelte. Als kers op de taart was er ook nog een live testimonial van een patiënte die borstkanker overwon.

Tot slot gaf Mr. Devos enkele richtlijnen mee om het FAM-concept zelf toe te passen in de praktijk. Conclusie was dat je reeds met een minimum aan investeringen aan de slag kan om patiënten met chronische aandoeningen gericht te begeleiden. Alle deelnemers ontvingen een attest van “Fysio Fitness Coach” en kwamen ook met deze titel op onze website terecht!

Het overdonderende succes van deze opleiding deed ons besluiten om nu al een datum vast te leggen voor het nieuwe jaar: zaterdag 23 april 2016.

Indien u er bij wil zijn, is snel inschrijven de boodschap!
Mis de kans niet om op één dag een bijscholing te volgen die onmiddellijk toepasbaar is in de praktijk.

Meer informatie en/of inschrijven kan via : info@fitnessalsmedicijn.be
Accrediteringspunten zijn aangevraagd.

Lees meer

Door Niels